lauantai 2. maaliskuuta 2013

Gluteenittomat sämpylät

Nämä sämpylät on tehty aineksista, mitä kaapista löytyy.
Sopivan pehmoisia ja hyviä sämpylöitä tuli.
 
 
1l vettä
2 palaa hiivaa
4 tl psylliuminkuorijauhetta
3 tl suolaa
3 dl oat bread mix - jauhoseosta (provena)
2 dl tummaa jauhoseosta (sunnuntai)
4 dl gluteenitonta jauhoseosta (pirkka)
½ dl öljyä
 
Liota hiiva kädenlämpöisen veden joukkoon. Lisää seokseen psyllium ja anna turvota 5-10 min. Lisää suola ja noin puolet jauohoista. Vatkaa taikinaan sitkoa yleiskoneella 5 min ajan. Sekoita loput jauhot ja öljyt ja jatka vatkaamista jonkin aikaa.
 
Leivo sämpylät heti peltille kohoamaan ja paista 225 astetta n. 10-15 min.
 
Taikina on todella löysää ja sämpylöiden pyörittely ei onnistu. Itse leivon sämpylät reilussa jauhokeossa samalla tavalla, kuin leipoisin limppuja.
 
Mutta lieneekö juuri pehmeä, hyvin vatkattu taikina salaisuus pehmeisiin ja kuohkeisiin gluteenittomiin sämpylöihin?


2 kommenttia:

  1. Juu, uskon että tuo on juurikin se salaisuus! :) Kokeilin gluteenittomia sämpylöitä, ja hyvin onnistui! Olivat omastakin mielestäni hyviä, melkein kuin "tavis" sämpylöitä. Makutuomarikin oli mielissään, kuulemma ei ole koskaan ennen maistanut niin hyviä gluteenittomia sämpylöitä. Eli taitaapa olla, että osui ja uppos tämä sun idea!! Kiitosta vaan, kovasti!

    VastaaPoista
  2. Reija,
    Hyvä, että onnistuit saamaan makoisat sämpylät ja mikä parasta - maistuivat vielä keliaakikolle.

    VastaaPoista