perjantai 17. tammikuuta 2014

Viinerit

Tänä jouluna onnistuin ensimmäisen kerran elämässäni viinereiden teossa. Niistä tuli kauniin lehteviä ja makuin oli melko lähellä aitoa viineriä.
Kiitos ohjeesta Ullan pullat ja leivokset -blogin pitäjälle.

Kaiken A ja O viinereiden leipomisessa ovat kylmät ainekset!
Joten laita edellisenä päivänä vehnäjauhot + sokeri pakastimeen.


2 1/2 dl jääkaappikylmää maitoa
50 g palahiivaa
3 munaa
1/2 dl sokeria
1/2 tl suolaa
25 g voita
9 1/2 dl pakastekylmiä erikoisvehnäjauhoja (laitettu pakastimeen edellisenä iltana).
500 g voita

Päälle:
paistonkestävää vadelmamarmeladia
vaniljakreemijauheesta valmistettu vaniljakreemi
kanamuna voiteluun

Liota hiiva kylmään maitoon. Sekoita joukkoon munat, sokeri ja suola. Jauhot lisätään viimeiseksi pehmeän rasvan kera. Sekoita ainekset keskenään mahdollisimman nopeasti, jotta sitkoa ei pääse syntymään.

Kaulitse taikinasta 30 x 30 cm:n neliö hyvin jauhotetun alustan tai silikonialustan päälle. Leikkaa voi ohuehkona viipaleina ja asettele viipaleet vinottain toiselle puolelle taikinalevyä. Taita se taikinalevyn osa, jossa voita ei ole, toisen päälle.  
Ole huolellinen reunojen ja kulmien taittelussa!

Aloita kauliminen heti, kauli VAROVASTI, jotta et riko taikinasta ja rasvasta syntyviä kerroksia.

Kun taikina on kaulittu kokoon 50 x 35 cm, taita se kolmeen osaan ja laita kylmään (pakastimeen) lepäämään n. 15 min. ajaksi.

Kaulitse uudelleen samankokoiseksi suorakulmioksi ja taita kolmeen osaan. Laita taas kylmään lepäämään. Toista vielä toisen kerran.

Kauli taikina vielä kertaalleen kokoon 45 x 70 cm ja jaa se 40 neliöksi (5x8 neliötä).

Taita neliön kulmat keskelle ja pursota vaniljakreemi kulmien yhtymäkohtaan.

Kohota viinereitä muovilla peitettynä - hyvin ja riittävän kauan!

Jos viinereiden kulmat alkaa irvistää kohoamisen jälkeen, paina varoen ne takaisin keskelle. Varo painamasta rikki kaulittuja voi-taikinakerroksia.

Pursota marmeladi viinerille.

Paista 220 astetta, n. 10 min 
(Paistaessani viinereitä voi suli pois viinereistä, lainehti peltillä, mutta uunista oton jälkeen imeytyi takaisin viinereihin, joten varmasti ovat rasvaisia.)

Kuorruta tomusokerin ja kananmunan valkuaisen seoksella.

Vaihekuvaa:

1 kommentti:

  1. Näitäkin söisin... Mahtavan lehteviä!
    e

    VastaaPoista