sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Liimataisen Piparkakut

 
Piparkakkujen ohje on löytynyt mummoni vanhoista reseptiarkistoista. Paperi on hyvin rasvan kyllästämä ruutupaperi, mutta tällä ohjeella tulee äärettömän hyvät piparkakut!
Ohje on suureellinen, itse tein puolikkaana  ja pipareita tuli paljon. Toki syöjiäkin on paljon ja riittänevät ehkä joulun yli, kun on rajoittanut syöntiä =)
 
Haluan siksi laittaa ohjeen alkuperäisissä mittasuhteissa, jotta se muistuttaa meitä jokaista entisajan suureellisista tavoista leipoa - ehkä koko suvulle kerrallaan.
 
800 g voita
800 g sokeria
2 munaa
2 lasia kermaa
8 tl soodaa
2 kg vehnäjauhoja
2 lasia siirappia
10 rkl piparkakkumaustetta
 
Kiehauta siirappi ja piparkakkumauste, jäähdytä seos.
 
Huoneenlämpöinen, pehmeä voi ja sokeri vaahdotetaan. Munat lisätään yksitellen vaahtoon. Kerma ja siirappimausteseos lisätään vaahtoon. Sekoita sooda pieneen määrään jauhoja ja lisää yhdessä jauhojen kanssa taikinaan.
 
Anna taikinan levätä seuraavaan päivään kylmässä.
 
Leivo taikinasta haluamiasi piparkakkuja (tämä taikina ei sovellu piparkakkutalojen tekoon - on sen verran pehmeä!)
 
Paista 225 astetta, 6-10 min. Riippuen uunista.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti