sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Hääkakut

Minulla oli ilo tehdä loppusyksyn hääjuhliin kakut. Toiveena oli pari erilaista täytekakkua ja pari hyydytettyä kakkua. Tässä hyytelökakut, jotka häihin tuli. Valkosuklaa-mustikkakakkujen toisesta versiosta vastasi siskoni... Ensimmäiset epäonnistuivat ja aika oli kortilla, joten apukäsiä tarvittiin =)
 
Valkosuklaa-mustikka hyytelökakku:
 
 
Pohja:
200 g (gluteenittomia) digestive-keksejä
75 g voita
 
Murskaa keksit, sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele muruseos irtopohjavuokaan ja laita kovettumaan jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
 
Täyte:
300 g tuorejuustoa
3 kananmunaa
2 dl sokeria
250 g valkosuklaata
6 liivatelehteä
kiehuvaa vettä
3 dl kuohukermaa
Tuoreita, kokonaisia mustikoita

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sulata valkosuklaa mikrossa pienellä teholla, lyhyitä aikoja, välillä sekoittaen.
Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi.
Vatkaa kerma vaahdoksi.
Sekoita huoneenlämpöinen tuorejuusto ja valkosuklaa keskenään.

Sekoita tuorejuusto-kermavaahdot keskenään, lisää tähän vaahtoon kuumassa vedessä sulatetut liivatelehdet ohuena nauhana, koko ajan vatkaten. Lisää viimeiseksi kananmuna-sokerivaahto massaan varovaisesti.

Voitele irtopohjavuokan reunat ruokaöljyllä. Kaada täyte kolmessa osassa keksipohjan päälle, laita väliin aina tuoreita mustikoita. Anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Irroita irtopohjavuokasta, koristele ja tarjoile.


Salmiakkihyytelökakku:



Kakun ohjeen löydät täältä.
 
 


keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Vadelmainen Murupiirakka

Vadelmakauden ollessa parhaimmillaan leivoin vanhaa, perinteistä murupiirakkaa. Ai, että oli niin hyvää... Lapsuus hiipi mieleen tästä makunautinnosta.
 
 
Ohjeesta tulee peltillinen:
 
300 g voita
4 dl sokeria
8½ - 9 dl gluteenitonta jauhoseosta
6 tl leivinjauhetta
5 tl vaniljasokeria
 
Nypi kuivat aineet ja pehmeä voi keskenään, ota murua talteen pari lasillista.
Lisää loppuosaan:
 
4 munaa
2 dl maitoa
 
Levitä taikina peltille. Valmista rahkatäyte:
 
2 prk rahkaa
1 lasi sokeria
2 munaa
2 tl vaniljasokeria
 
Sekoita ainekset keskenään, levitä piirakan päälle ja ripottele haluamasi määrä vadelmia (tai muita marjoja). Ripottele viimeiseksi talteen ottamasi muruseos piirakan päälle
 
Paista 200 astetta, n. 40 min.