tiistai 26. helmikuuta 2013

Mariannekakku

 
200 g voita
3 dl sokeria
3 munaa
4-5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
4 tl vanilliinisokeria
1 dl kermaa
½ pss marianne-crunchia
 
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vaahdon joukkoon, koko ajan sekoittaen. Sekoita kuvat aineet keskenään ja lisää vaahdon joukkoon. Lisää samalla kerma. Sekoita viimeisenä marianne-crunch taikinaan.
 
Voitele vuoka ja korppujauhota.
Laita taikina vuokaan ja paista 175 astetta, n. 1 tunti.
 
Kakkuun kuuluisi kuorrutus, mutta tähän laitoin koristeeksi sulatettua valkosuklaata.
 
Kuorrutteen ohje:
100 g voita
1 dl tomusokeria
100 g tummaa suklaata
½ rkl tummaa kaakaojauhetta
 
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu suklaa ja tumma kaakaojauhe. Levitä kakulle.


torstai 14. helmikuuta 2013

Macaronit

Vihdoin uskaltauduin kokeilemaan näitä mielipiteitä jakavia leivoksia. Elämäni ensimmäiset macaronit onnistuivat mielestäni loistavasti. Mikään ei mennyt ilmeisesti pieleen ja kiitos siitä kermaruusulle. Alkuperäinen ohje on hänen ja löytyy täältä.
 
Samalla noudatin ensimmäistä kertaa elämässäni lähes grammalleen jonkun toisen ohjetta.
 
 
100 g valkuaista
110 g mantelijauhetta
200 g tomusokeria
25 g siro hienoa sokeria
 
Erottele huoneenlämpöisistä munista valkuaiset ja keltuaiset erilleen. Sekoita tomusokeri ja mantelijauhe tehosekoittajalla keskenään. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää pienissä erissä siro hieno sokeri joukkoon. Jatka vatkaamista sen aikaa, että vaahto muuttuu kiiltäväksi. (Itselläni vaahto jäi erittäin kovaksi, vaikka kermaruusu sivuillaan varoittelee siitä. Tarttui vispilöihin isona palasena.) Lisää siivilän läpi mantelijauhe-tomusokeri seos ja sekoita nuolijalla vaahdon joukkoon, käännellen.
 
Kun massa on tasaista ja paksuudeltaan sellaista, että nuolijan nostamisesta tulevat huiput häviävät hetkessä, on massa valmis. Laita pursotinpussiin ja pursota haluamasi kokoisia pyöreitä kiekkoja leivinpaperille. Pidä pursotin koko ajan pystysuorassa.
 
Jätä macaronit lepäämään vähintään 30 minuutiksi pöydälle, jotta pintaan muodostuu kuori.
Kun kuori on muodostunut, paista 140-150 astetta n.10-12 min.
 
Irroittele macaronin kuoret heti jäähtymisen jälkeen leivinpaperista.
 
Maitosuklaatäyte:
70 g Fazerin sinistä
30 g kermaa (laktoositon vispi)
10 g voita
 
Pilko suklaa pieniksi paloiksi kattilaan ja lisää joukkoon kerma. Lämmitä miedolla lämmöllä, kunnes suklaa on sulanut ja massa on tasainen. Lisää voi pieninä nokareina joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Laita massa joksikin aikaa (n.15 min) jääkaappiin jähmettymään.
Pursota peltiä vasten olleelle puolelle ja laita toinen kuori päälle.
 

 
 
 

tiistai 12. helmikuuta 2013

Gluteenittomat laskiaispullat

Hyvää laskiaista tämän pullaohjeen myötä jokaiselle blogini lukijalle!
 
 
Taikinasta tulee n. 20 pikkupullaa.
 
5 dl maitoa
50 g hiivaa
3 tl psylliumkuorijauhetta
1 muna
2 dl sokeria
1½ tl suolaa
200 g voita
n. 11 dl gluteenitonta jauhoseosta
 
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja sekoita joukkoon psylliumkuorijauhe. Anna turvota n. 10 min. Lisää muna, sokeri, suola, sulatettu voi ja n. 6 dl jauhoista. Vatkaa yleiskoneella taikinaa muutama minuutti sitkon saamiseksi. Lisää vielä loput jauhoista ja jatka vatkaamista muutama minuutti.
Pyörittele heti taikinasta pikkupullia (itse leivon pikkupullat niin kuin vaivaisin limppua).
Anna kohota lämpimässä. Voitele kananmunalla pinta.
 
Paista 225 astetta, n. 10 min.
 
Täytä joko mantelimassalla tai hillolla ja kermavaahdolla. Ripottele pinnalle tomusokeria.


sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Salmiakkihyytelökakku

 Inspiraation lähteenä tähän kakkuun oli apteekin salmiakki-mixer. Perheessämme pidetään salmiakin mausta ja se olikin riittävä syy kokeilla salmiakkista hyytelökakkua.
Kakku sai kehuja siitä, että tämä sisälsi riittävästi salmiakkia.
 
Palanen oli kakusta pois, ennen kuin sain sen kuvattua...
Kakku tehty irtopohjavuokaan, jonka halkaisija 20 cm.
Jos teet kakun 24 cm:n vuokaan, tee annos puolitoista kertaisena.
 
Pohja:
75 g gluteenittomia digestivekeksejä
30 g sulatettua voita
 
Murskaa keksit ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele irtopohjavuokaan muruseos ja laita jääkaappiin jähmettymään täytteen valmistuksen ajaksi. Voitele reunat öljyllä, jotta kakun reunat ovat sileät, kun irrotat kakun vuoasta.
 
Täyte:
1 prk Flora vispiä
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 prk ranskankermaa
3/4 dl apteekin salmiakki -mixeriä
4 liivatelehteä
 
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa flora vispi vaahdoksi, lisää vaahtoon tuorejuusto ja ranskankerma. Kuumenna apteekin salmiakki-mixer kiehuvaksi (juomalasissa mikrossa) ja sulata siihen liotetut, kuivaksi puristellut liivatelehdet. Kaada neste ohuena nauhana vaahdon sekaan, koko ajan vatkaten.
Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli.
 
Koristele haluamallasi tavalla.
Tässä käytetty koristeena turkinpippurirouhetta ja vadelmia.
 
 
Lidlistä saa tätä apteekin salmiakki-mixeriä.





perjantai 1. helmikuuta 2013

Gluteenittomat Runebergin tortut

Ensi viikon Runebergin päivän kunniaksi piti leipoa Runebergin torttuja. Tämä ohje löytyy jo vanhasta blogista, mutta siirrän sen tänne.
 
Ohje on loistava, maku melko piparkakkuinen, mutta rakenne ja kosteus sopivat.
 
 
Tästä tulee n. 20 kpl normaalin muffinsin kokoisia torttuja.
 
250 g voita
3 dl sokeria
4 munaa
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
4 dl gluteenittomien piparkakkujen murusia
50 g mantelijauhetta
1½ tl leivinjauhetta
1 dl kermaa
 
Murskaa gluteenittomat piparkakut. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vaahdon joukkoon, koko ajan vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Lisää viimeisenä kerma.
 
Laita taikina pursotuspussiin ja pursota vuokiin.
 
Paista 200 astetta, n. 10-15 min.